ممکن است افراد برای کسب سود بیشتر و تجارت بهتر، بخواهند کالاهای مختلفی را از مرز عبور داده و به کشورهای دیگر صادر کنند. بااینحال، در مرز و گمرک ایران محدودیتهایی وجود دارد و به همین دلیل شما نمیتوانید هر کالایی را جابهجا کنید. در این مقاله از ترابرنت، مهمترین کالاهای ممنوعه گمرک را به شما معرفی میکنیم تا بدانید که نمیتوانید چه بارهایی را از گمرک ایران عبور داده و به کشورهای دیگر ارسال کنید. پس اگر شما هم در زمینه صادرات و واردات فعالیت میکنید، تا پایان همراه ما باشید تا جدیدترین کالاهای غیرمجاز گمرک را بشناسید.
قبل از این که کالاهای ممنوعه گمرک ایران را به شما معرفی کنیم، بهتر است بدانید که اصلاً چرا برخی از کالاها برای عبور از مرز ممنوع هستند؟ یکی از مهمترین دلایل ممنوع کردن برخی از کالاها، مسائل امنیتی، بهداشت و اقتصاد کشور است.
قوانین و مقررات بسیار زیادی برای عبور کالا از گمرک وجود دارند و همه این موارد باعث میشود که بازرگانان موقع عبور کالا از مرز، با چالشهای خاصی مواجه شوند. بهطورکلی، قوانین امور گمرکی ایران شامل ۴ دسته کلی میشوند که عبارتاند از: کالاهای وارداتی، ممنوعیت در صادرات، ممنوعیت در ترانزیت کالاهای خارجی و ممنوعیت کالاهایی که به طور موقت وارد مرز ایران میشوند.
انواع کالاهای وارداتی
اکنون بهتر است انواع کالاهای وارداتی را بشناسید تا بدانید که کالاهای ممنوعه گمرک شامل چه مواردی میشوند. بهطورکلی، کالاهای وارداتی که میتوان آنها را وارد مرزهای کشور کرد، شامل سه دسته کالاهای مشروط، کالاهای مجاز و کالاهای ممنوعه وارداتی میشوند که به احتمال خیلی زیاد از طریق نام آنها هم میتوانید معنای هر یک را متوجه شوید.
در ادامه، هر یک از این کالاها را مورد بررسی قرار میدهیم.
برای آشنایی با ترانزیت خارجی کالاها مقاله ترانزیت خارجی را مطالعه کنید.
1. کالاهای مجاز
کالاهای مجاز به محصولاتی گفته میشود که برای عبور دادن از مرز، با هیچ مانعی مواجه نمیشوند و تنها در صورت داشتن مدارک موردنیاز، بهراحتی میتوانید آنها را از مرز عبور دهید. مهمترین ویژگی این کالاها، این است که باعث تأمین نیاز بازار میشوند و میتوانند به گردش چرخ صنعت و اقتصاد کشور کمک کنند. به همین دلیل هم حتی واردات و صادرات این کالاها میتواند گزینه مثبتی برای تاجران در نظر گرفته شود.
2. کالاهای مشروط
از سوی دیگر، کالاهای مشروط به محمولههایی گفته میشود که فقط در صورتیکه مجوز سازمانها و ارگانهای موردنیاز را داشته باشند، صادر میشوند. این کالاها فقط در صورتی از مرز عبور داده میشوند که کشور مقصد به آنها نیاز داشته باشد. به همین دلیل هم به این کالاها، بستههای حمایتی نیز گفته میشود.
3. کالاهای ممنوعه
در نهایت، آخرین نمونه از کالاهای صادرات و وارداتی، به کالای ممنوع گمرکی گفته میشوند که بر اساس دستور دولت، نمیتوان آنها را از مرز عبور داد. بیشتر مواقع این کالاهای ممنوعه برخلاف اصول شرعی و دینی هستند و به همین دلیل هم بههیچعنوان امکان عبور آنها از مرز را ندارید. البته ممکن است این نوع کالاهای ممنوعه گمرک خطراتی داشته باشند و به همین دلیل هم مجوز عبور آنها از گمرک داده نمیشود.
در مقاله قوانین ترخیص کالا از گمرک میتوانید درباره این قوانین بیشتر بخوانید.
لیست کالاهای ممنوعه گمرکی
همانطور که در قسمت قبل هم متوجه شدید، ممکن است برخی کالاها برای عبور از مرز ممنوع باشند. به همین دلیل بهتر است شما قبل از این که بخواهید کالا را از مرز عبور دهید و حتی برای بستهبندی و ارسال آن اقدام کنید، مطمئن شوید که آیا کالای شما جزء این دسته قرار میگیرد یا خیر.
در این قسمت، برخی از جدیدترین و مهمترین کالاهای ممنوعه گمرک ایران را نام میبریم که بدون داشتن مجوز، امکان عبور این محمولهها از مرز ایران را نخواهید داشت. البته خیلی از این کالاها را میتوانید با کمی تحقیق و مشاوره با کارشناسان ترابرنت، بهصورت قانونی از مرز عبور دهید.
- محصولات قیمتی و عتیقهجات: اشیاء قیمتی مانند طلا، نقره، انواع سکه و سنگهای گرانقیمت و عتیقهجات
- محصولات بهداشتی و دارویی: انواع شویندهها، کرمهای دست و صورت و سایر موارد اینچنینی
- مواد خوراکی و غذایی: انواع محصولات خوراکی و غذایی مانند لبنیات، مرکبات، سبزیجات و غیره
- مواد احتراقی مانند کبریت، فندک، هیزم و زغالچوب
- انواع صنایع چوبی مانند میز ناهارخوری، مبلمان و غیره
- صنایع نساجی مانند الیاف مصنوعی، انواع پارچههای پشمی، پنبه، فاستونی و سایر موارد اینچنینی
- انواع سلاحهای سردوگرم مانند چاقو، زنجیر، شوکرهای الکتریکی، پنجهبوکس، مسلسل، تفنگ و غیره
- انواع کالاها با حافظه داخلی مانند فلش، هارد، پورت لن یا آی سی بلوتوث، جیپیاس و غیره
- مواد منفجره مانند جامدات و گازهای قابلاشتعال، جیوه و سایر موارد اینچنینی
- محصولات مکانیک و فلزشناسی
- تجهیزات ماهوارهای و نرمافزارهای فیلترشکن
- انواع کالاهای دارای باتری مانند پاوربانک، لپتاپ یا تلفن همراه
- انواع کالاهای معدنی و ساختمانی
- انواع کالاهای شیمیایی
- تجهیزات نظامی
- مواد مخدر و روانگردان
- کالاهای مخابراتی مانند ریموت، بیسیم و کنترل مخابراتی
- دستگاههای فرستنده
- وسیلههای مربوط به عکاسی و فیلمبرداری هوایی
- ادوات موسیقی
- تجهیزات پزشکی
- محصولات نوشتافزار و کتاب
- عطر و ادکلن و هرگونه فرآوردههای عطری
- تجهیزات پزشکی
در قسمتهای قبل با برخی از مهمترین کالاهای ممنوع گمرک ایران آشنا شدید. توجه داشته باشید که منظور ما از ممنوعیت این کالاها، در حجم زیاد و گسترده است. بهعنوانمثال، اگر شما بخواهید گوشی همراه یا لپتاپ خود را به همراه خودتان از مرز عبور دهید، مشکلی از این نظر پیش نمیآید. بااینحال، برای عبور مقدار زیاد از هر یک از محصولاتی که پیشازاین گفتیم، باید حتماً مجوزهای لازم را از ارگانهای موردنیاز داشته باشید.
برای آشنایی با مفهوم ترانزیت به صفحه ترانزیت چیست مراجعه کنید.
سخن پایانی
در این مقاله مهمترین کالاهای ممنوعه گمرک را به شما معرفی کردیم. پس اگر شما هم میخواهید کالایی را از مرز عبور دهید، بهتر است در ابتدا مطمئن شوید که جزو کالاهای غیرمجاز گمرک ایران نباشد. زیرا اگر کالای شما بهعنوان ممنوع شناخته شود، برگشت داده میشود و ممکن است با مشکلات بیشتری مواجه شوید.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات دقیقتر از انواع لیست کالاهای ممنوعه گمرکی در مرز ایران، با کارشناسان ما در ترابرنت تماس بگیرید. همچنین میتوانید کالای موردنظر خود را در قسمت نظرات بنویسید تا با راهنمایی کارشناسان ما، مطمئن شوید که آیا جزء کالای ممنوع گمرکی شناخته میشود یا خیر.