امروزه با تولید کامیون خودران و عرضه آن در بازارهای جهانی، صنعت حمل و نقل تا حدودی دچار تغییر شده است و این نگرانیها وجود دارد که آیا کامیونهای خودران میتوانند جایگزین انسان شوند؟ کامیونهای خودران نقش بسیار مهمی در صنعت حمل و نقل و اقتصاد کشور دارند و خیلی از شرکتهای بزرگ دنیا تصمیم دارند که با استفاده از این کامیونها محصولات خود را به مناطق مختلف ارسال کنند.
کامیون خودران چیست؟
اولازهمه، لازم است بدانید که کامیون خودران چیست و چگونه فعالیت میکند. برای پاسخ، باید بگوییم که کامیونهای خودران در واقع به کامیونهایی گفته میشود که بخش محدودی یا همه قسمتهای رانندگی را هوش مصنوعی انجام میدهد. در نتیجه، راننده در این کامیونها وظیفه خیلی کمتری خواهد داشت و نیازی نیست که روی همه قسمتهای رانندگی اشراف داشته باشد. راننده میتواند از سطح مسئولیتهای خود کاسته و فقط روی نحوه عملکرد این کامیون نظارت کند و هر از چند گاهی تغییرات دلخواه خود را اعمال نماید.
با پیشرفت علم و فناوری، دانشمندان کامیونهای خودران را برای رانندگی بهتر و امنتر تولید کردهاند. بااینحال، هنوز این کامیونها برای همه محیطها و شرایط آبوهوایی مناسب نیستند؛ دولتها در تلاش هستند تا بتوانند با کمک پژوهشگران، بیشتر روی این کامیونها کار کرده و آن را برای همه شرایط آبوهوایی ارتقا دهند.
پیشنهاد میکنیم از مقاله کامیون برقی دیدن کنید.
مزایایی استفاده از کامیون خودران
استفاده از کامیون خودران مزایای بسیار زیادی برای شرکتهای حمل و نقل دارد و باعث میشود که هم رانندگان و هم صاحبان این کسبوکارها خیلی راحتتر باشند. در ادامه، برخی از مزایای این کامیونها را نام میبریم.
1. افزایش امنیت بار
یکی از مهمترین نگرانیهایی که بسیاری از افراد نسبت به کامیونهای خودران دارند، امنیت آنها است. مردم فکر میکنند که این کامیونها نمیتوانند امنیت کالا را تضمین کنند؛ درحالیکه با استفاده از این کامیونها، رانندگان میتوانند با بالاترین امنیت حرکت کنند و احتمال تصادف و بروز مشکلاتی مانند قیچی شدن کامیون فوقالعاده پایین میآید.
برخی از مهمترین دلایل تصادفات، مواردی مانند حواسپرتی، نداشتن زاویه دید مناسب از روبرو بهخاطر افزایش یا کاهش نور، عدم توجه به علائم راهنمایی و رانندگی و سایر موارد اینچنینی هستند. درحالیکه کامیونهای خودران همه این مشکلات را برطرف میکنند و اشتباهات انسانی به حداقل میرسد.
2. افزایش بهرهوری برای حمل بار
منظور از افزایش بهرهوری برای حمل و نقل و ارسال بار، این است که شما با استفاده از کامیونهای خودران میتوانید با کمترین میزان مصرف سوخت، بیشترین بازدهی را از آنها دریافت کنید و در زمان کوتاهی بار را به مقصد بفرستید. ازاینرو، صاحبان کالا میتوانند بار خود را در زمان تعیین شده در مقصد تحویل بگیرند و تأخیر خیلی کمتری صورت میگیرد.
علاوه بر این، کامیون خودران بهگونهای طراحی شده است که برای حمل سریعتر بار، بهترین و کارآمدترین مسیر را انتخاب میکند و به این صورت هم سوخت کمتری مصرف میکند و هم سریعتر بار را به مقصد میرساند.
3. کاهش هزینهها
ازآنجاکه میزان تصادفات در کامیونهای خودران فوقالعاده کمتر است، هزینههای ناشی از بروز اینگونه مشکلات نیز تا حد قابلتوجهی کاهش پیدا میکند. همچنین گفتیم که میزان مصرف سوخت این کامیونها فوقالعاده کمتر است و به همین دلیل بسیاری از شرکتها ترجیح میدهند که از کامیونهای خودران استفاده کنند.
مقاله پیشنهادی: نحوه بستن زنجیر چرخ
4. امکان حمل بار در ساعت نیمه شب
زمانی که راننده باید تمام بخشهای رانندگی کامیون را انجام دهد، مطمئناً باید توجه و تمرکز خیلی زیادی داشته باشد و به همین دلیل نمیتواند هنگام نیمه شب و زمانی که ترافیک کمتر است، بار را به مقصد برساند. در این شرایط، راننده نیز باید مانند سایر رانندگان، ساعات روز را برای حمل بار خود انتخاب کند تا بتواند با بالاترین توجه، بار را به مقصد ارسال کند.
درحالیکه کامیونهای خودران میتوانند باتوجهبه ساعات ترافیک، بهترین ساعت را برای حمل بار انتخاب کنند و در نتیجه، خیلی کمتر در ترافیک بمانند و بار سریعتر به مقصد برسد.
سطوح مختلف استفاده از فناوریهای کامیون خودران
همانطور که در ابتدای مقاله نیز بهاختصار گفتیم، راننده میتواند روی کامیون خودران تا حدودی تسلط داشته باشد. بهطورکلی، میزان تسلط و دخالت رانندگان در کامیونهای خودران سطوح مختلفی دارد که در این بخش، این سطوح را توضیح میدهیم.
- سطح صفر (اتوماسیون صفر): در این سطح، کامیون هیچ عملکردی برای رانندگی خودران ندارد و راننده همه کارها را بر عهده دارد. مانند همه کامیونهایی که در حال حاضر در کشور ما وجود دارند.
- سطح ۱ (اتوماسیون ابتدایی): در سطح ۱ کامیونهای خودران، خودرو کمترین سطح اتوماسیون را دارد و بیشتر کارها بر عهده خود راننده است. بخش زیادی از کارهای اصلی مانند شتابگیری، ترمز و کنترل فرمان را خود راننده انجام میدهد.
- سطح ۲ (اتوماسیون جزئی): کامیونهایی که اتوماسیون جزئی دارند، در واقع نوعی سیستم کمک راننده حرفهای در اختیار رانندگان قرار میدهند. راننده میتواند با استفاده از این سطح از اتوماسیون، کارهایی مانند شتابگیری، ترمز و یا کنترل فرمان را به عهده این سیستم بگذارد. در این شرایط، راننده باید کاملاً هوشیار باشد و روی عملکرد کامیون خودران در این سطح نظارت کند.
- سطح ۳ (اتوماسیون مشروط): درصورتیکه کامیون خودران روی سطح اتوماسیون مشروط قرار بگیرد، خودش میتواند همه کارهای رانندگی را انجام دهد. بااینحال، یک راننده نیز باید بهصورت هوشیار در همان جا حضور داشته باشد تا اگر شرایط بحرانی شد، بتواند موقعیت را کنترل کند.
- سطح ۴ (اتوماسیون بالا): در این سطح، هیچ نیازی به دخالت انسانی نیست و کامیون میتواند باتوجهبه مسیرهایی که از قبل به طور کامل برنامهریزی شدهاند، رانندگی را انجام بدهد.
- سطح ۵ (اتوماسیون کامل): در نهایت، بالاترین سطح از کامیونهای خودران هم سطح ۵ است که کامیون میتواند حتی بدون سرنشین و راننده، رانندگی کند.
معرفی 3 کامیون خودران محبوب
بهخاطر مزایای بسیار زیاد کامیونهای خودران، خیلی از تولیدکنندگان مشهور در سراسر جهان به دنبال تولید این خودروهای باری بدون سرنشین بودند. شرکتهایی مانند اسکانیا، تسلا و ولوو برای تولید این خودروها پیشتاز هستند.
در ادامه، برخی از کامیونهای خودران این شرکتها را به شما معرفی میکنیم.
1. کامیون خودران برند اسکانیا
جدیدترین کامیون خودرانی که کمپانی اسکانیا تولید و روانه بازار کرد، کامیون اسکانیا مدل AXL بوده است که در آن هیچ کابینی قرار ندارد. این کامیون دو مدل احتراق داخلی دارد که برای سوخت آن باید از سوختهای تجدیدپذیر استفاده کنید. برخی از مهمترین ویژگیهای این کامیون شامل مواردی مانند GPS، چندین دوربین برای رانندگی بهتر و رادار میشوند. این کامیونها بهصورت اتوماسیون کامل یا در سطح ۵ فعالیت میکنند و حتی میتوانند بدون نیاز به سرنشین، در مکانهایی مانند معادن مشغول به فعالیت شوند.
2. کامیون خودران کمپانی ولوو
کمپانی ولوو برای تولید کامیونهای خودران نقش بسزایی در جهان داشته است. یکی از جدیدترین مدلها از کامیونهای خودران کمپانی ولوو، مدل Vera است. مهمترین کاربرد این کامیون در جادهها، اسکلهها و بنادر مختلف است. این کامیون با برق کار میکند و اگر یک بار باتری آن را شارژ کنید، میتوانید تا ۳۰۰ کیلومتر با آن رانندگی کنید. در این کامیون از یک پیشرانه الکتریکی ۱۸۰ کیلوواتی استفاده شده است که میتواند به حمل بارهایی تا وزن نهایتاً ۳۲ تن کمک خیلی زیادی کند.
3. کامیون خودران برند تسلا
یکی دیگر از کمپانیهایی که در تولید کامیون خودران پیشتاز بوده، برند تسلا با تولید کامیونهای خودران متعدد است که یکی از جدیدترین آنها کامیون مدل Semi نامیده میشود. وقتی این کامیون فول شارژ میشود، میتواند تا ۸۰۰ کیلومتر را بیوقفه طی کند. همچنین شما میتوانید بارهایی با وزن نهاییتان ۳۶ تن را درون آن قرار دهید و با استفاده از سیستم خودران آن، بارها را به مقصد بفرستید.
مشکلات و معایب کامیون خودران چیست؟
اگرچه کامیونهای خودران مزایای بسیار زیادی برای صنعت حملونقل دارند، اما ممکن است گاهی مواقع مشکلاتی هم داشته باشند که بد نیست از این مشکلات آگاه شوید. در این قسمت بهصورت مختصر برخی از این مشکلات را نام میبریم.
- حجیم بودن کامیونها و دشواری کنترل در جادههای شهری
- امکان محدود شدن و یا کاهش میدان دید دوربینها و سنسورهای کامیون بهخاطر عوامل طبیعی مانند نور خورشید، برف و باران
- فعالیت نامناسب در آب و هوای نامساعد
سخن پایانی
در این مطلب به طور کامل برای شما عزیزان مفهوم کامیون خودران را توضیح دادیم و گفتیم که کدام شرکتها تاکنون این کامیونها را تولید کردهاند. انتظار میرود که تا سال ۲۰۳۰، بخش زیادی از جادههای بین شهری و درونشهری را کامیونهای خودران بگیرند. بااینحال، وجود راننده حتماً برای کنترل دقیق کامیون در مسیرهای صعبالعبور ضروری است. نظر شما درباره کامیون خودران چیست؟