نویسنده در بخش معرفی استارتاپهای خاورمیانه و آسیا، چنین مینویسد:
” ایستگاه اول ما در خاورمیانه، تهران، پایتخت ایران است. استارتاپ ایرانی ترابرنت یک بازارگاه حمل و نقل آنلاین است. که با استفاده از فناوری تلماتیک و دانش فنی لجستیکی توانسته است، بهصورت آنلاین بین صاحبان کالا و رانندگان ارتباط برقرار کند. امید میرود حضور ترابرنت در این صحنه بینالمللی، بهترین فرصتها را برای این استارتاپ ایرانی فراهم کند.”
گفتگو با کیوان جعفری بنیانگذار ترابرنت
در این مطلب گفتگو با کیوان جعفری بنیانگذار ترابرنت را میخوانید، که در آن به بررسی جایگاه کنفرانس و اهمیت حضور ترابرنت پرداختیم.
حضور در رویداد COLLISION 2020 ، از چه جنبهای برای ترابرنت دارای اهمیت بود؟
باتوجه به تجربه موفقی که از حضور در روایدادهایی مانند وبسامیت ۲۰۱۸ کسب کرده بودیم، شرکت در کنفرانس COLLISION را فرصت مناسبی برای ارزیابی توانمندیهایمان در عرصه وسیعتری دانستیم، چرا که مکان برگزاری این کنفرانس در قاره امریکا و همچنین تغییر مکان آن از نیواورلئان به تورنتو، امکان حضور شرکتکنندگان بیشتری را فراهم کرده و ما میتوانیم فناوریها و تکنولوژیهایمان را در تراز جهانی مورد سنجش قرار دهیم. کنفرانس در سطح مطلوبی برگزار شد و در حوزههای مختلف شرکتهای بزرگ و معتبر جهانی از کشورهایی نظیر آمریکا و کانادا و کشورهای اروپایی و آسیایی حضور داشتند.
یکی از اهداف حضور استارتاپها در این قبیل رویدادهای بینالمللی جذب سرمایهگذار است. ترابرنت با حضور در این رویداد چقدر موفق به جلب نظر سرمایهگذاران خارجی شده است؟
البته ما به نمایندگی از اکوسیستم استارتآپی ایران درصدد بودیم ضمن سنجش و معرفی دانش و توانمندیهای خود ، با تکنولوژیهای و فناوری نوین جهان آشنا شده و ظرفیتهای موجود برای تبادل و انتقال دانش فنی را بررسی کنیم، و صرفا با هدف جذب سرمایهگذار در این رویداد شرکت نکردیم و باوجود تحریمهای موجود علیه ایران چندان به این امر خوشبین نبودیم، اما خوشبختانه و برخلاف پیشبینیمان، ۴ شرکت با ارسال درخواست برگزاری جلسه، آمادگی خود را جهت سرمایهگذاری اعلام کردند.
این شرکتهای سرمایهگذار از چه کشورهایی بودند؟
دو شرکت از امریکا، یک شرکت از چین و یک شرکت هم از آفریقا جهت سرمایهگذاری با ما وارد مذاکره شدند، که یکی از آنها که صاحب هلدینگی به ارزش چندصد میلیارد دلار است و در نشست اولیه مذاکرات خوبی انجام شد و اکنون در حال برنامهریزی برای چگونگی ادامه مذاکرات هستیم.


آیا این شرکتها از سابقه سرمایهگذاری در حوزه استارتاپی برخوردارند؟
بله، برخی از آنها، شرکتهای سرمایهگذار جسورانه (Venture Capital ) بودند که در حوزه فناوری و نوآوری سوابق بینالمللی موفق زیادی در کارنامهشان وجود دارد، یا مثلا یکی از مهمترین و معروفترین هلدینگهای خودروسازی چین مایل به سرمایهگذاری بود، که با حوزه فعالیت ما مرتبط بود.
این شرکتها با چه هدفی خواستار سرمایهگذاری بودند؟
هر کدام از این شرکتها با اهداف متفاوتی مایل به سرمایهگذاری بودند، مثلا گسترش دامنه حمل و نقل ترابرنت، فروش کامیونها و خدمات حمل و نقل، خرید فناوری ترابرنت از جمله اهداف آنها بودند.
باتوجه به تحریمهای اعمالشده علیه ایران، امکان سرمایهگذاری خارجی را چطور ارزیابی میکنید؟
فارغ از میزان جدیت و علاقه طرفین برای همکاری، قطعا تحقق این امر در شرایط فعلی کار بسیار دشواری است. البته نحوه سرمایهگذاری نیز در این امر دخیل است، درحال حاضر سرمایهگذاری مستقیم در شرکت ایرانی که حوزه فعالیتش داخل ایران باشد، چندان امکانپذیر نیست. اما سایر روشهای سرمایهگذاری، مانند فروش تکنولوژی و یا توسعه بازار به کشورهای دیگر با استفاده از فناوریهای توسعه یافته و با یک برند جدید خارجی، قابل تحقق است.
تزریق سرمایه تا چه حد به رشد و توسعه ترابرنت کمک میکند؟
حوزه فعالیت ما و همچنین فناوری موردنیاز ترابرنت، پرهزینه است و برای رشد و توسعه، بهطور مداوم نیازمند تحقیق و پژوهش متخصصان و نخبگان این حوزه میباشد، و جهت تحقق این امر باید از سرمایه بالایی برخوردار بود.
به عنوان آخرین سوال، ترابرنت از چه ویژگی یا مزایایی برخوردار است که موفق به جلبنظر سرمایهگذاران شده است؟
اولین و مهمترین عامل در جذب سرمایهگذار، تکنولوژی و فناوری ترابرنت است، یعنی بهرهگیری از فناوریهای نوین مانند، تلهماتیک، دادهکاوی، اینترنت اشیا. عامل مهم دیگر مدل تجاری کسب و کار ما و گستره وسیع فعالیتهای ما است.